:: tanz taw followers lala ea = ) ::

Wednesday, June 11, 2014

Jadual Pengambilan Supplement Shaklee

Assalamualaikum dan selamat bertemu kembali semua,

Petang ni, Lala nak share CARA PENGAMBILAN Vitamin SHAKLEE.. Pasti ada yang tak pasti waktu bila yang paling sesuai utk dimakan/diamalkan..
Mostly Vitamin Shaklee ni xkesah amek waktu bila kebanyakkannya lepas makan dan as long as xbertembung dengan vitamin tertentu (ade doc bgtau psl ni - pantang larang)..
~» Sustained Release Vitamin C 500mg -> 1 biji - after meal, kecuali untuk orang yg sakit teruk, perokok, resdung teruk boleh suggest 2bj setiap hari. N kalo demam pun boleh amek 2bj, patah dua supaya cepat diserap oleh badan.
~» B complex-> 1 biji - after meal (boleh amek after breakfast / lunch sbb vitamin ni memberi tenaga). klu tgh under lots of stree, boleh makan 2 biji. 1 biji pagi n 1 biji tghari. maximum pengambilan 4 biji sehari. Kanak-kanak umur 9 tahun ke atas dah boleh ambil b compleks 1 biji sehari sahaja sebab pelajar sangat sangat memerlukan b compleks ni.
~» Vitalea-> 1 bj - after meal. Xleh amek bersama Vitamin E dan GLA.Boleh amek 2bj untuk org yg ade masalah HB rendah, atau kurang darah. 3 biji disyorkan utk ibu hamil ( suggestion dari Nutritionist Shaklee sendiri )
~» Alfalfa-> Max intake 10bj. Tapi xperlu sampai 10bj, amek ikut keperluan - After meal.. Untuk ibu menyusu boleh suggest 2bj setiap kali lepas pam untuk boost susu. mula2 start dengan 2 biji dulu. lepas tu upkan sikit-sikit.
 ESP-> Max 3 sudu besar sehari.. Boleh minum bancuh dgn apa2 minuman cm susu / milo / jus dll yang sejuk sebab protein rosak dalam temperature panas..Kalo nk minum byk kali, pg, ptg, mlm boleh bahagikan 1 sudu setiap kali minum. Untuk kanak-kanak, kurangkan dose..1/2 atau 1 sudu shj..
~» Ostematrix-> 2-4 biji - sebelum tido (sebab masa tido adalah masa paling lama kalsium boleh ada dlm badan).Biasa kalo xminum susu boleh amek 4biji.. n kalo sakit pinggang / belakang boleh amek 4bj untuk hilangkan kesakitan tu.
~» Vitamin E-> 1 bj - after meal. Xleh amek sekaligus dengan GLA satu masa.. n xleh amek skali dgn Alfalfa dan Vitalea, sbb mengganggu penyerapan Vitamin E
~» Nutriferon -> untuk tingkatkan imunisasi boleh amek 2-3 sachet seminggu.. atau boleh amek bila perlu - sakit, demam dll.. 2x sehari pagi dan malam hingga sembuh (ade yg amek 3 sachet...)
~» Meal Shakes-> 1 sudu besar untuk org dewasa.. 2-3 kali sehari kanak2 1/2 sudu teh untuk kanak2 kecik.. 1 sudu teh untuk kanak2 yg lebih besar..Bancuh dlm apa2 minuman sejuk sebab protein rosak dalam temperature panas.
~» Performance Drink-> Xkesah brape banyak pun, bila2 masa sekali pun n brape kali sehari pun.. :DSebab PD ni macam air isotonik cm 100+, boleh minum bila2 suka sesuka hati..
~» Vivix-> 1 sudu teh sebelum tido / pagi (kalo bimbang air xcukup kalo amek malam)
~» Joint Health Tablet-> 2bj - after meal
~» Lecithin-> untuk slimming: 4-6bj after meal (2-3bj after lunch, 2-3bj after dinner @ 2bj after breakfast, 2bj after lunch, 2 bj after dinner)Untuk kecerdasan otak, rambut yg cantik dll, 1-2bj dh ok. Untuk kanak-kanak 9 tahun ke atas dah boleh ambil 1 biji lecithin tuk perkembangan otak drg dan lecithin works really well dengan omega guard.
~» GLA Complex-> 2-3 biji. 1bj setiap kali lepas meal
~» Omega Guard-> ibu hamil / menyusu : 1bj sehari... orang biasa atau yg nk slim: 3bj sehari..... kanak-kanak kecil (1-3 tahun): 1bj 2-3 kali seminggu... kanak2 yg lebih besar: 1bj sehari
~» Zinc -> 1bj - awal pagi semasa perut kosong
~» Collagen Powder-> 1 sachet daily.. nk lebih power boleh amek 2 sachet daily. awal pagi atau sebelum tidur
 Herb Lax-> 2 biji 2-3 kali seminggu.. amek sebelum tido
~» DTX Complex - 1-2 bj sehari after meal
~» Garlic -> 2 bj sehari after meal

For more info and to order, you may reach me at:

                    Email: mybazla_900921@yahoo.com                                         We chat-  lala900921                                                                                                       
   Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee dengan ID 1150659. Anda boleh dapatkan produk Shakle dari saya.
  

   Have a nice day ..

NoorBazla         Shaklee ID 1150659

No comments:

Post a Comment