:: tanz taw followers lala ea = ) ::

Wednesday, June 11, 2014

Supplement Untuk Kerap Senggugut

Seringkali kita dengar senggugut/ period pain / PMS ( Premenstrual Syndrome ) sering menyerang apabila wanita didatangi period terutama anak-anak remaja bukan..Saya di zaman anak dara dulu turut sama mengalaminya terutama zaman persekolahan. Adusss sakitnya tidak dapat digambarkan dengan kata..memang guling-gulinglah 1 hari..tu nasib baik 1 hari ada kawan saya guling-guling sampai 2 hari..Setiap kali sakit memang telan pain killer/panadol sebab tak tahan sakit, nak buat kerja pun tak boleh. 


Apa-apa pun selepas saya mengenali Shaklee, saya ada syorkan kepada kawan2 saya (kawan saya tu kn senggugut setiap kali datang haid).    Alhamdulillah feedback yang diberikan amat2 positif...sakit dah kurang sangat berbanding sebelum mengambil supplement Shaklee. Dan xperlu da makan ubat tahan sakit macam panadol/ pain killer sebab ubat2 ni mengandungi bahan yang sangat tinggi, jika anda amalkan panadol/ pain killer ni mempunyai resiko yang sangat bahaya taw..So, amalkan supplement Shaklee ianya bagus taw, sebab bahan-bahan dari semula jadi.. korang xperlu risau lagi daa :) JOM KITA AMALKAN SUPPLEMENT YANG SIHAT.. 


Supplement yang saya cadangkan ialah :



Vitamin yang dicadangkan :
1) GLA - 
  • Pati biji borage, iaitu biji tumbuhan yang merupakan sumber terkaya bagi GLA semulajadi.
  • Wanita yang menghidap senggugut tidak dapat menukarkan asid linolenik ( sejenis asid lemak yang penting ) dengan baik untuk menjadi GLA. Oleh itu, pengambilan GLA tambahan dapat meringankan symptom senggugut.
  • Ianya juga dapat mengurangkan kesensitifan payudara dan mengawal keinginan makanan manis-manis.


2)Ostematrix - 
  • Wanita yang mengambil calcium yang mencukupi dapat mengurangkan masalah senggugut..
  • Sebelum haid bermula, PARAS BEKALAN KALSIUM AKAN MENURUN menyebabkan emosi tidak stabil dan lain-lain symptom senggugut. Oleh itu, pengambilan kalsium tambahan dapat mengawal turun naik perasaan serta symptom-simptom yang lain
  • Selain itu, wanita yang menghidap senggugut juga kekurangan Magnesium.

CARA ELAK SENGGUGUT TANPA UBAT
  • Cara lain adalah dengan mengubah cara hidup kepada gaya hidup sihat terutama daripada segi pemakanan.
  • Perbaiki diet : Jangan cuba untuk hilangkan berat badan secara drastik. Makan makanan yang mengandungi banyak protein dan tinggi kandungan seratnya. Makan banyak sayur-sayuran, kekacang, ikan salmon, ikan sardin dan parsli.
  • Kurangkan garam.
  • Variasikan pilihan minuman : Banyakkan minum jus buah-buahan. Ia lebih enak dan sihat berbanding aiskrim atau minuman berkarbonat. Elakkan teh, kopi dan minuman beralkohol beberapa hari sebelum period kamu.
  • Ambil Vitamin Tambahan. Ambil Vitamin B dan E. Kamu juga boleh menambah magnesium dan kalsium dalam diet kamu. Beritahu doktor kamu sebelum mengambil sebarang vitamin. Sesetengah vitamin boleh bertindak balas dengan ubat-ubatan kamu yang lain dan mengakibatkan kesan sampingan jika diambil berlebihan.
  • Bagaimana dengan lemak yang berkualiti? Ya! Banyakkan makan salmon dan tuna. Ia mengandungi lemak asid omega 3 yang tinggi dan boleh mengurangkan kesakitan dismenorea.
  • Kekal aktif. Kamu boleh meneruskan aktiviti harian dan kekal cergas semasa kamu didatangi period. Joging dan berjalan bersiar-siar juga membantu. Kamu boleh meluangkan masa sekurang-kurangnya sejam untuk bersenam. Bersenam telah terbukti dapat mengurangkan kesakitan dismenorea.
  • Berhenti merokok.
  • Tenangkan fikiran. Belajar untuk meditasi. Kamu juga boleh mendengar lagu atau meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan dengan menonton filem kelakar. Bergelak ketawa juga dapat menenangkan urat saraf.
  • Tuam perut. Dapatkan tuala dan rendam di dalam air suam. Perah tuala dan letakkan tuala di atas bahagian yang sakit. Lakukan sehingga kesakitan reda.
  • Tarik nafas dalam-dalam. Baring dan tenangkan diri kamu. Jika kamu pening, padam lampu di dalam bilik dan jauhi bunyi bising. Kesakitan akan berkurang selepas kamu mengambil pil penahan sakit.
Kepada ibu-ibu di luar sana yang mempunyai anak gadis yang sering mengalami senggugut, saya sangat mengesyorkan supaya mencuba supplement yang dicadangkan ini. Saya masih teringat2 lagi kesakitannya.
Jom cuba, In shaa Allah Shaklee dapat membantu.
Harga set ini : RM 152
GLA Complex : RM 91.25
Ostematrix       : RM 61

Apa-apa pun boleh hubungi saya untuk konsultansi. Saya akan syorkan mengikut budget anda.

Ingin mendapatkan supplement yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya lala untuk:-


FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

For more info and to order, you may reach me at:
                    Email: mybazla_900921@yahoo.com                                         We chat-  lala900921                                                                                                       
   Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee dengan ID 1150659. Anda boleh dapatkan produk Shakle dari saya.
  

   Have a nice day ..

NoorBazla         Shaklee ID 1150659

No comments:

Post a Comment